De Bugatti Chiron Super Sport "Hommage T50S" is een exclusieve hypercar gecreëerd door de Sur Mesure afdeling. Deze one-off zit vol met details die verwijzen naar de race historie van de Type 50S, het model waar de eigenaar door geïnspireerd was. Dit eerbetoon laat zien hoe het erfgoed van Bugatti op meesterlijke wijze vertaald kan worden naar de moderne hypercar-generatie.
Design
De "Hommage T50S" is net als de Type 50S chassis 50177 helemaal zwart met enkele witte accenten. Op de zijkanten en de grille is een 5 gezet, dit is het startnummer waarmee chassis 50177 racete tijdens de 24h van Le Mans in 1931. Als verwijzing daarnaar is er op verschillende plekken "Le Mans 1931" geschreven. Aan de onderkant van de spoiler is zelfs de lay-out van het Circuit de la Sarthe te zien. Een van de bijzonderste details van de Type 50S was de perlée afwerking, en daarom mocht dit natuurlijk niet ontbreken. Perlée is een techniek waarbij cirkelvormige patronen gegraveerd worden in het materiaal en wordt vooral veel gebruikt door juweliers. Bij de "Hommage T50S" is deze afwerking te zien op de engine cover en de aluminium onderdelen in de cockpit.
Een ander exclusief detail is de handgemaakte schets van de Type 50S aan de binnenkant van de deuren. Dat is een echte highlight aangezien de rest van het interieur van zwart leer en carbon is. Al deze details zijn te danken aan Bugatti's Sur Mesure afdeling. Dit is vergelijkbaar met Ferrari's Tailor Made afdeling en laat alle bijzondere wensen van klanten in vervulling gaan.
Bugatti Type 50S
In 1931 verscheen Bugatti voor het eerst als fabrieksteam aan de start van de 24h van Le Mans. Ze kwamen in actie met maar liefst drie Type 50S modellen. Bugatti was een van de favorieten omdat de nieuwe supercharged 5.0L-V8 met 250 pk zorgde voor een zeer hoge topsnelheid. Helaas verliep de race catastrofaal: het trio lag er na 26/159 rondes al uit. Echter zagen Ettore en Jean Bugatti het als een leermoment: het nodige pionierende werk om over een paar jaar de overwinning te kunnen grijpen.
Opvallend was dat er geracet werd in het zwart in plaats van het kenmerkende French racing blue waarin Bugatti raceauto's normaal gesproken gespoten werden. Dit was opzettelijk gedaan als protestactie tegen de Franse regering omdat zij het merk destijds niet ondersteunde. De Type 50S bestuurd door Albert Divo heeft als inspiratiebron gediend voor de Chiron SS "Hommage T50S". Momenteel staat dat exemplaar in het nationale automuseum in Duitsland.
Chiron Super Sport
De "Hommage T50S" is een one-off op basis van het Chiron Super Sport-platform. Maar wat was er ook al weer zo bijzonder aan dit model? De Super Sport is nauw verwant aan de 300+ versie, die met een indrukwekkende topsnelheid van 490 km/h momenteel het wereldrecord in handen heeft. De Super Sport legt echter iets meer nadruk op luxe, wat ten koste gaat van die hoge topsnelheid. Net als de 300+ heeft de Super Sport een 25 cm verlengde achterzijde, wat bijdraagt aan stabiliteit bij snelheden boven de 400 km/h. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het luchtgeruis wordt verminderd.
Een ander opvallend kenmerk zijn de verticaal geplaatste uitlaten in de diffuser. Deze positionering zorgt voor extra downforce, waardoor de achterspoiler lager kan blijven en de luchtweerstand wordt beperkt. Aan de voorzijde trekken de negen openingen boven de wielkasten direct de aandacht. Deze zijn niet alleen een knipoog naar de EB110 Super Sport, maar verminderen ook de turbulentie rondom de wielen.
Specificaties en prijs
De exacte prijs is niet bekend, maar aangezien een gewone Chiron SS in Nederland zo'n €4,7 miljoen kost, zal de eigenaar voor dit unieke exemplaar minstens €5,0 hebben betaald. Aan de performance van de "Hommage T50S" is niet gesleuteld, maar dat was natuurlijk ook niet echt nodig:
- Topsnelheid: 440 km/h
- 0-100 km/h: 2,4 sec
- 0-200 km/h: 5,8 sec
- 0-300 km/h: 12,1 sec
- 0-400 km/h: 28,6 sec
- Vermogen: 1600 pk
- Koppel: 1600 Nm
- Motor: quad turbo 8.0L-W16
Ook interessant
Galerij
![]() |
Lay-out van het Circuit de la Sarthe in 1931 |
Update 26 maart: informatie bijgewerkt en uitgebreid, lay-out verbeterd en laadsnelheid verhoogd.
Image credits: Bugatti